Cukierki reklamowe typu karmelki – jak powstają?

Posted on

Cukierki reklamowe

Cukierki reklamowe

Reklamowe słodkości dostępne są w wielu różnych wersjach. Dużą popularnością cieszą się cukierki, którymi chętnie zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Jednym z ich rodzajów są karmelki. Tego typu produkty wykorzystać można na rozmaite sposoby – dodając do złożonego przez klienta zamówienia w charakterze darmowego upominku, częstując nimi osoby odwiedzające naszą firmę czy umieszczając je na stoisku na branżowych targach. Jak krok po kroku powstają wspominane powyżej karmelki? Przydatne informacje związane z tym zagadnieniem – poniżej.Idealne cukierki reklamowe typu karmelki to takie, do produkcji których wykorzystano wyłącznie w stu procentach naturalne składniki. Tego typu słodkości tworzy się z wody, syropy glukozowego, cukru oraz barwników pochodzenia naturalnego. Przykładowo, cukierki brązowe wytwarzane są z użyciem kakao, żółte – z zastosowaniem beta karotenu, czerwone – z odrobiną koszenili, a zielone – chlorofilu. Karmelki nadziewane produkuje się natomiast z dodatkiem kakao, mleka czy orzechów.

Cukierki reklamowe, jakimi są karmelki mogą przybrać dowolny smak, nadzienie, kształt czy kolor. Aby jednak posiadały one chrupiącą otoczkę, która jest ich cechą charakterystyczną, muszą one zostać wykonane w sposób ręczny, z zastosowaniem tradycyjnej, od lat niezmiennej procedury.

Cukierki reklamowe typu karmelki wytwarza się z zastosowaniem specjalnych urządzeń. W pierwszej kolejności łączy się ze sobą syrop, cukier glukozowy oraz wodę. Całość łączona jest ze sobą do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się ze sobą. Przygotowana w ten sposób masa jest umieszczana na stole. Wyrabia się ją w temperaturze 80 stopni Celsjusza – zachowuje ona wówczas swoją plastyczność. Następnie przekłada się ją do maszyny formującej. W ten właśnie sposób uzyskiwany jest długi baton, na którym odciska się charakterystyczne wstęgi. Na kolejnym etapie, specjalna maszyna nadaje cukierkom unikalnego kształtu, tnie je na równe kawałki i ochładza. Następnie cukierki trafiają do koszy, gdzie poddawane są rygorystycznej kontroli jakości.

Tags: , ,